Biała kiełbasa to przecież nie tylko na święta. Soczysta i aromatyczna biała kiełbasa będzie smakowała zarówno podgrzewana (nigdy nie gotowana) z wody, pieczona na grillu czy też po prostu na patelni, ale może, a nawet powinna też być składnikiem żuru. Zapewne jest jeszcze masę innych zastosowań białej kiełbasy, jednak najpierw trzeba mieć tą najpyszniejszą. Jaka jest najpyszniejsza? No oczywiście najlepsza jest biała kiełbasa własnej roboty.
Jak zrobić domową białą kiełbasę – to będzie Ci potrzebne do jej wykonania.
Mięso – oczywiście nie obędzie się bez mięsa. Ja użyłem takich proporcji:
30% stanowił boczek
70% łopatka, karkówka i szynka
Sprzęt – bez sprzętu się nie uda 😊 Nie wymieniam oczywistych jak np. nóż.
– maszynka do mięsa + dwa sitka. Jedno 10mm i drugie 3mm,
– mieszarka. Oczywiście nie jest niezbędna. Można wyrabiać ręcznie, jednak niezwykle ułatwia pracę,
– nadziewarka,
– waga, można sobie bez niej poradzić, ale…
Przyprawy – przyprawy podaję na 1 kg mięsa, będzie Ci łatwiej obliczyć ile potrzebujesz.
– sól kamienna niejodowana 16g
– pieprz 3g (świeżo mielony)
– majeranek 3g
– czosnek 3g, najlepiej oczywiście polski. Ja używam swojego z ogródka.
-woda 200ml
Jelita (kiełbaśnice) – kaliber taki jak lubisz. Zwykle do białej używa się 26/28. Myślę, że będziesz potrzebował jakieś 2m/kg. Natomiast, wiadomo lepiej mieć więcej.
Jak zrobić białą kiełbasę – przepis.
Od boczku i innych mięs oddzielić tłuszcz miękki jeżeli jest, jeżeli nie ma to od szynki, łopatki i karkówki oddzielić cały tłuszcz, resztę uzupełnić tłuszczem od boczku. Odkroić też trochę łopatki. W sumie ma tego być jakieś max 10%. To będzie służyło za klej w kiełbasie i dlatego będzie zmielone na sicie 3mm.
Pozostałe mięso pokroić na kawałki, takie by się mieściły w maszynkę do mielenia i zmielić na sicie 10mm.
Dodaj przyprawy do białej kiełbasy.
Do zmielonego mięsa dodaj wszystkie przyprawy i wodę. Czosnek można wcześniej przemielić razem z mięsem na drobnym sicie, lub rozetrzeć z solą, albo użyć po prostu wyciskarki.
Wyrabianie białej kiełbasy.
Kiełbasę wyrabiaj tak długo aż zacznie się kleić. Jeżeli nie wiesz jak to ma wyglądać to najlepiej zobacz film na moim kanale na YT.
Nadziewanie białej kiełbasy w kiełbaśnice.
Kiedy już dobrze wyrobisz farsz na białą kiełbasę, nie pozostało nic innego jak włożyć go do nadziewarki i napełnić nim kiełbaśnice. Po napełnieniu okręć pęta na taką długość jaką lubisz. Ponownie polecam by zobaczyć mój film. Tam wszystko dokładnie pokazuję.
Jak przechowywać białą kiełbasę własnej roboty.
Ja białą, surową kiełbasę pakuję próżniowo i zamrażam. Parzę dopiero przed spożyciem, po rozmrożeniu. To powoduje, że kiełbasa jest jak świeżo zrobiona – soczysta. Oczywiście, jeżeli prawidłowo ją sparzysz.
Jak parzyć białą kiełbasę.
Po rozmrożeniu, białą, surową kiełbasę wkładam do garnka z wodą. Wodę doprowadzam do temperatury 80°C i taką utrzymuję aż do czasu, kiedy biała kiełbasa osiągnie w środku 68°C. To gwarantuje, że będzie pyszna i soczysta.
Kupna biała kiełbasa nie może się równać tej zrobionej w domu. To oczywiste. Co jeszcze mogę Ci poradzić, i to dotyczy właściwie wszystkich kiełbas i nie tylko: pamiętaj – to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku, nie bój się go. 😊